Nigellas Grillade kyckling
1 kyckling
Till marinaden:
saften av 1 citron
2 msk svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
1 dl olivolja (inte extra vergine)
2 skalade och krossade vitlöksklyftor
Att strö över:
grovsalt
1 näve hackad persilja
Lägg kycklingen på en skärbräda med bröstet neråt, och klipp längs med ena sidan av ryggraden. Klipp sen längs den andra sidan av ryggraden, och avlägsna den. Vänd på kycklingen och pressa ner den samtidigt som du bänder upp den. Nu har du en uppfläkt kyckling framför dig, klar att marineras.
Blanda samman marinaden och häll den över kycklingen som ligger i en knappt tilltagen skål. Täck med plastfolie och ställ in i kylen. Där får den stå över natten, gärna ett dygn, även om redan ett par timmar ger smak.
När grillen är het lyfter du upp kycklingen ur marinaden. Grilla den tills köttet inte längre är rosa, men fortfarande är mört inuti. Ytan ska vara knaprig och ha fått färg. Det är svårt att ange någon exakt grillningstid, eftersom olika grillar är olika effektiva. Men en ungefärlig tidsangivelse är 35 minuter.
Strö till sist grovsalt och färsk hackad persilja över.
Man kan lika gärna göra kycklingen i ugn om det inte är grillsäsong. 175° tills kycklingen har nått ca 85° grader.
recept Nigella, kort och gott
Till marinaden:
saften av 1 citron
2 msk svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
1 dl olivolja (inte extra vergine)
2 skalade och krossade vitlöksklyftor
Att strö över:
grovsalt
1 näve hackad persilja
Lägg kycklingen på en skärbräda med bröstet neråt, och klipp längs med ena sidan av ryggraden. Klipp sen längs den andra sidan av ryggraden, och avlägsna den. Vänd på kycklingen och pressa ner den samtidigt som du bänder upp den. Nu har du en uppfläkt kyckling framför dig, klar att marineras.
Blanda samman marinaden och häll den över kycklingen som ligger i en knappt tilltagen skål. Täck med plastfolie och ställ in i kylen. Där får den stå över natten, gärna ett dygn, även om redan ett par timmar ger smak.
När grillen är het lyfter du upp kycklingen ur marinaden. Grilla den tills köttet inte längre är rosa, men fortfarande är mört inuti. Ytan ska vara knaprig och ha fått färg. Det är svårt att ange någon exakt grillningstid, eftersom olika grillar är olika effektiva. Men en ungefärlig tidsangivelse är 35 minuter.
Strö till sist grovsalt och färsk hackad persilja över.
Man kan lika gärna göra kycklingen i ugn om det inte är grillsäsong. 175° tills kycklingen har nått ca 85° grader.
recept Nigella, kort och gott
Kommentarer
Trackback