Läfsor, läfsor, läfsor...
Detta är så mycket minnen för mig. Jag kommer hem efter skolan och det luktar nybakat i trappuppgången då visste man att mamma var i farten. In springer man genom dörren och kastar av sig ryggsäcken och jackan och rusar in i köket där mamma håller på för fullt med att lassa in nya plåtar i ugnen ta ut plåtar ur ugnen. Hela köksbordet är fyllt med bröd som är färdiga och bröd som ligger på jäsning och väntar på att skyfflas in. Självklart så fick man en nybakad bit med lite smör på och lov att sätta sig på en av stolarna i hörnet så att man inte var ivägen. Sen satt man där mumsade i sig läffsor och bara tittade på mamma och hur hon höll på, in och ut med plåtar...
1 liter mjölk
175-200 g margarin
1 kg sågsikt (18,2 dl)
1 kg vetemjöl (knappt 6 dl)
1 msk salt
100 jäst
2 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål
Ljumma mjölk och fett. Rör ut jäst och sirap i degspadet (mjölken och fettet) Tillsätt resten och arbeta ihop degen. Lät jäsa cirka en timma till dubbel storlek. Ta upp på bakbordet arbeta degen med mer mjöl om så behövs. Baka ut med naggad kavel till runda platta bröd i ca 30 cm i diameter. (mamma använde vanlig kavel och naggade läfsorna med gaffel istället) Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda 5- 10 min, 200-225° (210°) Pensla de gräddade bröden med sirap blandat med vatten direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen. Sen är det bara att njuta av dina nybakade läfsor...
1 liter mjölk
175-200 g margarin
1 kg sågsikt (18,2 dl)
1 kg vetemjöl (knappt 6 dl)
1 msk salt
100 jäst
2 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål
Ljumma mjölk och fett. Rör ut jäst och sirap i degspadet (mjölken och fettet) Tillsätt resten och arbeta ihop degen. Lät jäsa cirka en timma till dubbel storlek. Ta upp på bakbordet arbeta degen med mer mjöl om så behövs. Baka ut med naggad kavel till runda platta bröd i ca 30 cm i diameter. (mamma använde vanlig kavel och naggade läfsorna med gaffel istället) Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda 5- 10 min, 200-225° (210°) Pensla de gräddade bröden med sirap blandat med vatten direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen. Sen är det bara att njuta av dina nybakade läfsor...
Kommentarer
Postat av: Hanna
Läfsor känner jag igen... har för mig jag har ätit dem. Väldigt goda var dem!
Postat av: Karin
Hej, startade min blog av samma orsak som du -
ha favoritrecepten tillgängliga var jag än befann mig. Det är snart två år sedan och samlingen bara växer.
Läfsa (lefse) har jag ätit många gånger. Mest likt mjukt tunnbröd. Väldigt vanligt i Norge och i de jämtländska gränstrakterna.
Trackback