Partydrink!

Vill du att ditt party ska glittra som aldrig någonsin. Då har du här den PERFEKTA drinken!

image72

GRAND ROYAL

1 del ABSOLUT VODKA
4 skvättar Goldschlager Liqueur
Champagne

På systemet fanns det en special utgåva av ABSOLUTS vodka som heter ABSOLUT BLING-BLING VODKA (som du ser på bilden), fanns bara att köpas under en viss period. Det är den vanliga vodkan i men i en blingad förpackning. Lite kul tycker jag... sen har du likören GOLDSCHLAGER som innehåller små guldflarn som med hjälp av bubblorna i CHAMPAGNEN kommer att flyta omkring i glaset.

Nästa party jag ska ha så blir det definitivt detta som välkomstdrink!

Glace au four med hallon och blåbär

103492-56

image55

 
1 pkt frysta hallon och blåbär 225 g
80 g müsli t ex Start naturell
3 äggvitor
3/4 dl socker
3 dl vaniljglass


Tina bären. Varva müsli och bär i 4 ugnsfasta portionsformar eller 1 stor form. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt lite socker under vispningen tills marängen tjocknar. Lägg iskall glass över bären. Täck allt med marängmassa. Grädda högst upp i ugnen 275°C tills marängen är gyllenbrun, ca 2-3 minuter. Servera omedelbart.


Rostad potatis

Ett recept jag såg på tv i veckan. Värt att testas. Men gåsolja?! Man borde väl kunna använda olivolja eller?


103492-57

2 ½ kg potatis
2 tsk semolina (mannagryn)
ca 120g gåsolja
salt och peppar



Sätt på ugnen till 225°. Häll gåsoljan i en stor panna och ställ in överst i ugnen.
Skala potatisen och skär den i tre bitar. Lägg dem i en kastrull med kallt, lätt saltat, vatten och koka potatisen i fyra minuter. Häll av vattnet. Strö över hälften av semolinan (mannagrynet) lägg på locket och skaka om så att semolinan blandas med potatisen, häll i resten av semolinan och blanda igen. Lägg i potatisen i pannan med den heta oljan.

Rosta potatisen i ugn i 45-60 min. Rör runt bland potatisen en gång var 15 min.

Krämig risotto med citron

Ett mycket bra recept. Det blev väldigt gott!

4 portioner


1 msk smör
1 msk olivolja
2 ½ dl arborioris
12 dl kycklingbuljong
rivet skal från en citron
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
havssalt

Hetta upp smör och olja tills det skummar i en 4-5 liter kastrull. Tillsätt ris och rör om.Låt steka i ett par minuter och tillsätt sedan 1-2 dl av kycklingbuljongen. Rör om, fortsätt koka, när det börjar se torrt ut i kastrullen tillsätter du yterligare lite buljong. När ungefär hälften av buljongen har absorberats av riset rör du ner hälften av det rivna citronskalet. Tillsätt mer buljong på samma sätt som tidigare. Smaka av riset när all buljong absorberats, om det är för hårt(det ska vara al dente, färdigkokt men med tuggmotstånd), tillsätter du lite hett vatten. När risotton känns fast och inte mosig, rör ner creme fraiche och resten av citronskalet. Smaka av med salt om det behövs. Risotton ska vara lös och krämig. (om du tänker servera risotton med något annat till är det bra att avstanna tillagningen innan riset är färdigkokt så att du kan koncentrera dig på tillbehöret. Tillsätt då bara lite mer vätska och hetta upp risotton någon minutföre servering.)

Citron- och senapsglacerad kyckling med honung

image54
4 port

8 kycklingben
salt och peppar

Citron- och senapsglaze:
2 msk flytande honung
rivet skal och pressad saft av 1 citron
1 msk grov dijonsenap eller
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk grovkornig senap

Ljumma haricots verts:
200 g färska haricots verts
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
4 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
2 msk hackad bladpersilja


Sätt ugnen på 200º. Blanda honung, citronskal, citronsaft och senap i en kastrull. Koka ihop till en simmig glaze. Vänd kycklingbenen i glazen och lägg dem i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen 30-35 min, kontrollera med en sticka att köttsaften är klar. Krydda kycklingen med salt och peppar.

Koka haricots verts i saltat vatten ca 4 min. Häll av vattnet. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda lök, olja och vinäger. Häll dressingen över de varma bönorna och smaka av med salt och peppar. Vänd ner persilja. Servera bönorna till kycklingen.

Grillade lammracks

6 port, 25-35 min, Ej testat än...

image49

1,2 kg lammrack eller lammsadel (Funkar med fläskfilé, oxfilé, m.m.)
1 st vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
salt
peppar


Presssa vitlöksklyftan och gnid in den, salt, peppar och färska örter i köttet. Lägg köttet på grillen och grilla köttet helt över grillen i cirka 10 minuter runt om. Det går även bra att bryna köttet i stekpanna runt om och sen steka färdigt i ugn på 200 grader i 10 minuter. Låt sen köttet vila under folie eller liknande i 10 minuter. Skär upp köttet och servera.


Tips!
Servera med en god
potatisgratäng och en sallad.

Hemlagad honungssenap

Detta vill jag prova någon gång. Låter gott och ser hemtrevligt ut.

image53
1 dl Colman`s senapspulver
1 dl vispgrädde
2 msk mjuk honung
Strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron

Rör ihop senapspulver med vispgrädde. Rör i den mjuka honungen. Smaksätt med strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron. Häll upp i en burk. Låt stå i kylen någon timme.


Svartvinbär/Hallonsorbet

image48

300 g svarta vinbär eller hallon
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk citronsaft


Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och vätskan klarnar och låt sedan svalna. Mixa vinbären/hallonen och sila eventuellt bort skal och kärnor med en nätsil. Blanda sockerlagen och vinbärspurén och smaka av med citronsaften (Behöver kanske inte citron om man använder hallon. Dem är rätt sura ändå.). Kör sedan i glassmaskin eller ställ undan i frys i cirka 4 timmar. Kom då ihåg att röra runt någon gång i timmen så att glassen blir fluffig.

Godis - Rocky Road

Ett recept av Leilas Lindholm. Detta skulle kunna bli för sockerläbbigt men jag tror att detta nog är riktigt mumsigt. Jag ska nog göra ett försök nästa vecka. Testat och vad gott det blev!


12 bitar, 30 min, Mums!

image51

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter


Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Nya former

image50

Tänkte köpa nya formar. Hittade snygga portionsformar som passar både till varm/kall mat och efterrätt, från 49kr hos Granit.

Fetaostlax

Igår blev det klyftpotatis med fetaostlax. Riktigt mumsigt!

4 port, 35-45 min, Favorit!

 
200°

Hel laxfilé
150 g Fetaost
2 dl Creme Fraiche
1-1½ dl Blandade oliver (gröna/svarta)
1 vitlöksklyfta
Oregano



Mosa fetaosten och hacka oliverna fint. Blanda med creme fraichen. Krydda med oregano och pressa i vitlöken. Gillar du vitlök kan du ta två men smaka av. Röran ska inte bli för lös så ha inte i för mycket creme fraiche, då rinner den av laxen. Smeta ut röran över fisken och in i ugnen i ca 20?30 min beroende på hur stor och tjock laxbiten är.

Jag brukar servera med ungsrostade rotfrukter. Men inte igår, orkade inte stå och skiva rotfrukter så det blev färdig fryst klyftpotatis. Men det funkade lika bra det. Sås behövs inte till. Laxen har ju röran och när man gör rotfrukter så blir dem väldigt saftiga i ugnen så sås behövs aldrig.

Rum Punch

image47

1 bålskål
7 dl ljus/mörk rom
3 dl sockerlag med vanilj
2 l cranberryjuice
2 l blodapelsinjuice
1 tsk angostura
isbitar
färsk riven muskotnöt
2 st blodapelsiner och färsk pepparmynta till garnering


Blanda rom, sockerlag och juice i en bålskål. Krydda med angustura och färsk riven muskotnöt. Fyll på med isbitar, skivad blodapelsin och myntablad.


Tips!
Servera rum punchen i en cylindervas som sätts i en annan bredare cylindervas fylld med is. Detta är ett jättebra sätt att hålla bålen välkyld.

Recept Leila Lindholm

Lady Marmelade - Choklad och hallon marmelad

image46

Räcker till en burk

1 l frysta hallon
9 dl muscovasocker
150 g mörk kvalitetschoklad, 70%


Blanda hallon och muscovadosocker i en kastrull och låt sjuda i cirka 15 minuter. Skumma om det behövs. Ta bort kastrullen från plattan och smält i grovt hackad choklad. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i desinficerade glasburkar med lufttäta lock.

Recept Leila Lindholm

Snabb potatisgratäng

Nu har jag testat potatisgratängen. Smakar inte riktigt som hemmagjord med perfekt när man har lite ont om tid eller vill ha något som är lätt att fixa. Jag kryddade lite extra med salt och peppar. Men nästa gång ska jag nog ha i lite pressad vitlök också. Den smakade ganska mycket purjolök tyckte jag. Älsklingen tyckte inte det... aja det var väl bara jag som var extra känslig eller nått. Men jag kommer att använda den igen. Så jag rekomenderar den!

image45

Jag tror jag ska testa Felix färdiga potatisgratäng någon gång snart. Bara att klippa upp påsen och hälla ut i en form och in i ugnen. Jag skulle nog ta och krydda lite själv när jag ska göra den. Färdigrätter brukar inte vara så kryddade. Men med lite extra vitlök, salt och peppar så blir det nog gott. Värt att prova iaf...

Visste du, att...

... vid bakning av bröd och bullar ger socker och sirap näring till jästen och ger fin färg på skorpan samt bidrar till den härliga, inbjudande doften av nybakat bröd.

Placeringskort - pepparkakor med namn

image44

Baka placeringskort av pepparkaksdeg
och skriv gästens namn med kristyr.
De blir dessutom en extra liten godbit
efter maten!


Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit


Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut gästernas namn på pepparkakorna.


Tips och bild från Dansukker

Tikka Masala Spicemix

image43

En indisk kryddblandning med smak av koriander, vitlök, tomat, spiskummin och en aning citron. Tillsätt bara kyckling och crème fraiche så får du en mustig och god indisk måltid. Väldigt lätt och väldigt gott resultat!

Örtfyllda smörsnäckor

30 st

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl färska eller 1 msk torkade örtkryddor t ex
rosmarin, körvel, timjan, oregano
1/2 dl finhackad persilja
1 ägg
havssalt


Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång, 1/2 cm tjock kaka. Blanda smör, örtkryddor och persilja. Bred ut örtsmöret över degen. Rulla ihop och skär varje rulle i 15 bitar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över havssalt. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.