Snabb Focaccia

image41

Gör små gropar i degen med fingret. (jag använde Sara Lees Focaccia Kit) Pensla med olivolja. Fördela oliver, fetaost, rosmarin över brödet och strö över flingsaltet. Grädda brödet mitt i ugnen ca 15-20 min och låt svalna på galler. Skär eller bryt det i bitar.

Brödet var helt okej. Det smakar ju aldrig som när man gör deg från grunden. Men för att vara så lätt att göra och bekvämt så var det riktigt gott. Kommer nog att prova det igen om jag ska folk här och vill bjuda på något innan maten eller till maten t ex.

Jag har ett recept på deg någonstans här hemma. Hittar det inte just nu men när jag hittar det så ska jag lägga upp det här.


Brytbröd med parmesanost

Medans Focaccian är inne i ugnen så passar jag på att leta efter lite andra goa bröd. Hittade ett som lät riktigt gott.

image43
25 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk eller vatten
1/2 dl olivolja
2 dl riven parmesanost
1/2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl (360 g)

Pensling:
ägg
vallmofrö
Brytbröd med parmesanost


1. Lös upp jästen i lite av mjölken i en degbunke. Tillsätt resten av mjölken, oljan, osten och saltet. Tillsätt det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg ca 5 minuter. Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 timme.
2. Tag upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta den. Rulla ut degen till en längd och skär i 15 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem i en smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt bullarna jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 200° C.
5. Låt brödet svalna på galler.

Ny kategori: Inspiration

Mumsiga rätter som jag inte vet om jag ska prova någon gång eller bara läsa och läskas av. Ibland hittar jag rätter som jag tycker låter sååå goda men som aldrig blir av att jag lagar till av olika skäl. Så här samlar jag bara en massa recept... kommer nog att bli en hel del.

Smaksätt ditt potatismos:

  • Svamp och finhackad gul lök stekt i smör
  • Riven muskotnöt
  • Rivet citronskal och hackad dill
  • grönaärtor och hackad mynta
  • blandade, hackade svenska örter, t ex persilja, dill och körvel
  • Riven färsk pepparrot

Tomater provençale

image40

25 buffeportioner

14 bifftomater
1 tsk salt
3/4 tsk svartpeppar
6 stora vitlöksklyftor
1 1/2 dl hackad bladpersilja
3/4 dl smör-&rapsolja, oliv

Sätt ugnen på 200°. Dela tomaterna på mitten. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Strö vitlök och persilja på tomaterna. Ringla över smör-& rapsolja. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15?20 min.

Ny kategori: Buffé

Smårätter som passar på en buffé...

Couscous med pesto, spenat och feta

image38

4 portioner

3 dl couscous
3 msk pesto
2 tsk citronjuice
1 gul lök
1/2-1 påse färsk bladspenat (150 g)
100 g fetaost
salt
nymalen svartpeppar

1. Koka couscousen enligt anvisning på paketet.
2. Blanda ner pesto och citronsaft.
3. Skala och skiva löken tunt. Skölj spenaten.
4. Blanda ner lök, spenaten och smulad fetaost i couscousen.
5. Smaka av med salt och peppar.
6.Servera couscousen varm eller kall som tillbehör till fisk eller kött med sallad och bröd.

Tips!
Byt ut peston mot finhackade örter och en tsk dijonsenap.


Bild från ICA.se


Vegetarisk paj

Sara Lee, Pajdeg

Efter att jag provat Sara Lees
Pizza Kit med framgång så måste jag ju testa pajdegen också. Kommer nog att testa resten av deras produkter också. Jag återkommer med det. (jag köpte faktiskt deras Focaccia Kit också men det vet jag inte när jag ska prova...)
image36

Sara Lee Pajdeg
1 kartong Körsbärstomater
1 Röd paprika
Broccoli (fryst)
1 stor burk skivade Champinjoner
Cayennepeppar

2 Ägg
2 dl Mjölk/grädde
Riven ost

Jag börjar med att fräsa champinjonerna någon minut i smör. Krydda med salt och cayennepeppar. Medans champijonerna steker så skär jag till paprikan i tärningar och dela tomaterna i halvor. Vispa ihop ägg och mjölk (eller grädde om du vill ha den lite krämigare), svartpeppar och rör i osten. Tänk på att 1 ägg = 1 dl vätska. Klä pajformen med  degen, gärna så att det når strax över kanten på formen(degen krymper gärna lite i ugnen) Fördela champinjonerna, paprikan, tomathalvorna och broccolin i formen (Spara några av tomat halvorna). Häll över ost- blandningen. Spara några av tomat halvorna och lägg dem överst. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.

Pulvermos, köttbullar och lingon

Idag blev det snabbmat. Jag gillar inte vanligt potatismos. Fråga inte varför. Jag tycker bara INTE om det överhuvudtaget. Så det blev pulvermos från Felix. Med lite extra kryddor(salt, peppar och grillkrydda) i och lite grädde, för att få den lite krämigare.

image35

Men för de som gillar äkta mos så kommer ett recept här.

4 portioner

1 kg potatis
2 dl mjölk
25 g smör
1?2 krm salt
2 krm vitpeppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten 10?15 min. Häll av kokvattnet. Värm mjölken med smöret i en kastrull och häll det över potatisen. Vispa moset riktigt luftigt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar.

Pizza med rökt lax och ruccolasallad

Sara Lee, Pizza Kit
Här har ni en av världens bästa uppfinningar, Sara Lees Pizza Kit. Det ingår deg och tomatsås, sen får du köpa till vad du nu vill ha på din pizza. Har provat den två gånger än så länge och jag tycker den är grym. Fort och lätt. Det är bara att öppna och rulla ut degen, sedan på med tomatsåsen och vilken topping du känner för eller har hemma. Detta receptet ska jag nog prova nästa gång. Lätt & gott!


4 portionerimage34

1 paket Sara Lee Pizza Kit
1 x 200 g paket rökt lax i stora skivor
100 g vitlöks- och örtost (bredbar ost)
1 x 100 g påse ruccolasallad
8 körsbärstomater, skurna i halvor



1. Förvärm ugnen till 200 grader/varmluftsugn 190 grader/gasugn steg 6. Öppna pizzaförpackningen enligt anvisningarna och lägg degen på en lätt smörad bakplåt.

2. Sprid tomatsåsen lagom tunt över degen, toppa med den rökta laxen och klickar med den bredbara osten. Grädda 15-20 min tills degen är gyllenbrun och har rest sig.

3. Serveras het eller varm med ruccola och körsbärstomater som garnering.

Knäck

Jag är så sugen på knäck. Detta bara måste jag prova! Massa nötter och så mycket lättare än att klicka ut knäcken i pytte små formar.

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk smör


Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Dela nötterna i stora bitar. Rör ner nötter och smör i smeten. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Förvara i kyl.

Chokladmousse

4 port

2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g mörk choklad


Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i 4 portionsskålar. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

Jag ska testa att blanda i hackade Marianne godisar det borde vara gott... har sett ett liknande recept.

CrissCuts i love you!

image26

Jag har hittat min nya favorit istället för pommes. CrissCuts från Lamb Weston's (finns på ICA. Coop har också en egen variant). I göteborg har man kunnat få dem på Joe Farellis, på avenyn. Men jag har aldrig sett dem i butik förrens i våras då jag hittade dem på ICA Maxi. Sedan dess har det ständigt legat ett paket med CrissCuts i frysen för stunder som denna. När jag bara vill ha något gott fort! Till så måste man så klart har
French's senap. (den gula flaskan)

Amerikanska Pannkakor

image25
4 portioner (äter du bara pannkakor till frukost så räkna 2 portioner)

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2 ½ dl mjölk
2 msk smör eller flytande smör


Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda i det ihop med ägg och mjölk i den torra blandningen. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas. Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna.

Servera pannkakorna med färsk frukt eller bär och/eller lönnsirap.

Grillade potatishalvor med chili

image24
4 port

¾ kg stora färskpotatisar eller vanliga stora potatisar/bakpotatis
1 msk smör
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 dl créme fraiche paprika & chili


Borsta och dela potatisen i halvor. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Pensla snittytan med smör och krydda med salt. Grilla potatisen över glöden tills den fått färg (eller under vintern i grillstekpanna eller ugnen kanske.) Servera med créme fraiche paprika & chili.

Gott till kött t.ex. entrecote, men passar också till kyckling.

Bild från Arla.se

Ny kategori: Mer potatis!

Jag är kass på att använda potatis. Men jag ska bli bättre på det. Så under den här kategorin kommer jag att samla potatis recept som jag faller för.

Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris


image23

4 portioner

4 pajskal, 300 g
100 g västerbottensost (ca 4 dl riven)
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 rödlök
200 g färsk grön sparris
100 g löjrom eller stenbitsrom



1. Sätt ugnen på 200°.
2. Riv osten fint. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor. Fördela ost och äggstanning i pajskalen. Grädda pajerna mitt i ugnen 25 - 30 minuter.
3. Skala och hacka löken. Grilla eller koka sparrisen.
4. Servera pajen med sparris, löjrom och lök.


Recept från ICA.se

Måste ju prova

image21
Har ju hört talas om och sett alla möjliga äta dem på amerikanska serier och filmer. Här om veckan var jag tvungen att köpa dem för att testa och se om de faktiskt är så goda som dem verkar. Tillsammans med ett glas mjölk så måste jag säga att dem var goda, annorlunda men goda. Men jag gillar ändå Maryland choc chip & hazelnut mer om jag får välja vilken kaka jag vill.

Guldkant på vardagen

image20

Idag har det snöat och känts riktigt kallt vad passar bättre då än ett glas med varm choklad. Med extra skum... mums! Jag är glad jag sitter inne i värmen. Vad gör ni för något?

Bara broccoli

image19

Hur kan det vara så gott med bara lite broccoli, en klick smör och lite salt?

Minitoast med choklad och fleur de sel

Sätt ugnen på 175°. Lägg en smal baguette (som inte är gjort på surdeg) på en skärbräda och skär tunna skivor på snedden, drygt ½ cm tjocka. Ungefär 20 stycken är lagom. Lägg skivorna på en plåt. Toppa med en tunn ruta mörk choklad av bästa sorten. Det ska vara en ganska liten bit choklad, som en lagom munsbit. Ställ in plåten i ugnen och grädda tills chokladen precis smält, men utan att den rinner. Lägg snabbt upp dem på ett fat och ringla först lite av din allra finaste olivolja över, strö sedan lite fleur de sel eller grovt havssalt över. (Testa gärna mängderna olja och salt på en skiva och provsmaka den innan du gör färdigt alla snittarna. Det ska vara precis så mycket salt att chokladsmaken förhöjs, snittarna ska inte uppfattas som salta.) Servera genast till hungriga gäster.

Tortellini med tomatsalsa

3 port, 15-25 min, Lätt & gott!


image18Perfekt när man inte har tid att laga mat!
Snabbt, lätt och gott.

4 tomater
1 liten rödlök
1 dl hackad basilika
100 g fetaost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
500 g färsk tortellini


Skär tomaterna i små tärningar. Skala och hacka löken. Smula osten. Blanda tomater, lök, basilika, ost, salt och peppar. Koka pastan och servera med tomatsalsan.


Detta är poppis här hemma det vill jag lova.

Sommar - Örtpotatis

Jag måste skriva ner det här receptet jag hittade. Inte så lätt att hitta färskpotatis nu men det är bara att spara det tills i sommar.

image17


15 portioner


2½ kg små färskpotatisar
2 dl färska örter hackade


Sätt ugnen på 200º. Tvätta potatisen och lägg den i en långpanna. Droppa över lite olivolja, salta och peppra. Rosta potatisen i mitten av ugnen ca 30 minuter. Blanda potatisen med örterna.


Rosenbröd

ca. 50 stycken, 90-120 min, så goda!

image15
250° 8-10 min

100 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
1 tsk salt
14 dl mjöl

vallmofrön
ägg (att pensla med)


Rör ihop degen. Låt jäsa 30 min. Rulla ihop till små bollar. Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över vallmofrön.

Idag blir det Lammstek

Har en lammstek i kylen som jag måste göra något av idag. Googlade efter recept och hittade ett som påminner om recept jag gått efter när jag gjort hel kyckling i ugn. Jag ska gå efter receptet när det gäller lammsteken tänkte jag. Såsen blir nog något eget... vi får se sedan vad det blir.

image22

Provensalsk lammstek
Ca 6 personer 175° tills termometern visar 70° = rosa kött inuti

1 lammstek på cirka 2 kilo
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 citron
ca 50 g smör
salt och peppar
champinjoner (jag tog burk)


Till såsen:

Matlagningsgrädde
Soya

Tillbehör: ugnstekt potatis och morötter som jag satte in i ugnen samtidigt som lammsteken.


Putsa köttet. Skala, dela och stick in vitlöksklyftor i steken. Dela citronen och gnid snittytorna mot steken, bred på ett lager rumstempererat smör och avsluta med kryddor. Stick in en stektermometer i den tjockaste. Lägg steken i långpannan Jag spred ut champinjoner i botten av pannan innan jag lade i steken (jag gjorde sås på skyn och champinjonerna). Stek i 175° ugn. Vid 60 grader på termometern är köttet rött, 70 grader rosa och 75 grader genomstekt. Låt steken vila 10 minuter innan den skivas upp.

Medan steken vilade så hälde jag över skyn och champinjonerna i en kastrull och tillsatte matlagningsgräddde och soya. Salt eller peppar behövdes inte. Men det kan du ha i om du vill. Lät såsen koka upp lite och sen klart.

En riktig chokladkaka

Leila Lindholm har ett recept i en av sina kokböcker på Devil's Food Chocolate Cake. Det är en chokladkaka som verkligen gör skäl för sitt namn. Den är så maffigt chokladig och härlig. Den består av tre lager chokladbottnar och mellan lagren är det en chokladkräm. Den är farligt god. Men den mättade riktigt bra så är man inte mätt från varmrätten så lär du bli det efter denna. Jag tänkte lägga ut receptet här (finns även på tv4.se) men för att det är en favorit (jag har visserligen bara gjort den en gång men den är ändå en favorit) så lägger jag ut den här.


Devil's Food Chocolate Cake
image10
Ingredienser:
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad

Choklad glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Choklad glasyr
1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
4. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

Tips!
Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glasering. Då slipper du kladda ner köksbänken och kan dessutom ta till vara på spilld glasyr. Använd en palett- spade när du glaserar tårtan så blir det mycket enklare att arbeta.

Lax med citronpeppar

Laxfiléer
Citronpeppar
Ris
Sås (ex. knorr cold sause lemon & dill)
Creme fraiche

Sallads ingredienser... vad du vill.



Enkel mat att göra. Krydda laxfiléer med citronpeppar, ställ in dem i ugnen i ca 30-45 minuter. Koka ris under tiden... servera med en god sås och sallad.

Kall sås (Knorr cold sause lemon & dill + créme fraiche).
Sallad på körsbärstomater, spenat, gurka, paprika kanske och dressing (olja, vitvinsvinäger, dijonsenap, vitlkök, salladskrydda).


recept från ljusglimt.se

Nigellas Grillade kyckling

1 kyckling

Till marinaden:

saften av 1 citron
2 msk svartpepparkorn, lätt krossade i mortel
1 dl olivolja (inte extra vergine)
2 skalade och krossade vitlöksklyftor

Att strö över:

grovsalt
1 näve hackad persilja



Lägg kycklingen på en skärbräda med bröstet neråt, och klipp längs med ena sidan av ryggraden. Klipp sen längs den andra sidan av ryggraden, och avlägsna den. Vänd på kycklingen och pressa ner den samtidigt som du bänder upp den. Nu har du en uppfläkt kyckling framför dig, klar att marineras.

Blanda samman marinaden och häll den över kycklingen som ligger i en knappt tilltagen skål. Täck med plastfolie och ställ in i kylen. Där får den stå över natten, gärna ett dygn, även om redan ett par timmar ger smak.

När grillen är het lyfter du upp kycklingen ur marinaden. Grilla den tills köttet inte längre är rosa, men fortfarande är mört inuti. Ytan ska vara knaprig och ha fått färg. Det är svårt att ange någon exakt grillningstid, eftersom olika grillar är olika effektiva. Men en ungefärlig tidsangivelse är 35 minuter.

Strö till sist grovsalt och färsk hackad persilja över.

Man kan lika gärna göra kycklingen i ugn om det inte är grillsäsong. 175° tills kycklingen har nått ca 85° grader.


recept Nigella, kort och gott


Barnötter

Idealiskt att bjuda på som tilltugg till drinken på partyt.

180 °C.

500 g blandade nötter (såsom skalade jordnötter, cashewnötter, paranötter, hasselnötter, valnötter, pecannötter och hela oskalade mandlar)
2 msk grovt hackad färsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk mörkt muscovadoråsocker
2 tsk grovsalt
1 msk smält osaltat smör


Häll nötterna i en stor skål, blanda dem och häll ut dem på en ugnsplåt. Rosta dem i ugnen tills de har fått en ljust gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

I en stor skål blandar du rosmarin, cayennepeppar, muscovadoråsocker, salt och smält smör. Vänd de rostade nötterna i det kryddade smöret, och servera dem varma. Har du en gång smakat dem kan du inte sluta äta dem.


recept Nigella, kort och gott

Skrabbelucker kallar jag dem för

5 port, 15-25 min, mums!


1 ägg
¾ kkp socker (1,125 dl)
3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ kkp mjölk (1 dl)


Gräddas i stekpanna. Vänds nystekta i socker.
(storlek ungefär som Amerikanska pannkakor) De smakar som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka. Eller som sekt sockerkaka. Det är jätte gott iaf. Testa så får du se! Jag funderar på att göra skrabbelucker ikväll. Mmmm...

Mitt Kladdkakerecept

10 port, 30-35 min, Mums!


175° 18-20 min i ugn

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker

smöra form

Vispa först ihop ägg och socker. Ju pösigare du vispar ägg och socker = kladdigare.

Sugen på kladdkaka

image8

Jag är jätte trött idag. Men samtidigt väldigt sugen på kladdkaka... vi får väl se om jag orkar baka när jag väl kommer hem. (antagligen inte) Annars så kan jag rekommendera andra som är sugna på kladdkaka men inte orkar/kan/vill baka själva. Frödinges frysta Kladdkaka är underbart god, jag kan nog till och med säga att den är godare än hembakat. Bara att ta fram ur frysen låta den tina en stund och sedan hugga in. Blir perfekt kladdig!

Lilla bakhelgen

I helgen ska jag försöka baka Rosenbröd. Blev inge brödbak förra helgen. Det blev bara mjuk pepparkaka, jag orkade inge mera. Men jag ska göra ett nytt försök denna helgen. Receptet är inte så svårt så jag borde orka/hinna med det denna helgen. Ska lägg ut receptet här efteråt. Snart är det helg igen, äntligen!

Krämig risotto med citron

Nu har jag flyttat receptet från Måste prova! till Middag. För idag blev det risotto med lövbiff. Måste säga att jag blev imponerad av mig själv av hur bra det gick på första försöket. Har aldrig gjort risotto innan men om man bara följde receptet så var det inga problem. Prova!

4 portioner


1 msk smör
1 msk olivolja
2 ½ dl arborioris(3 dl)
12 dl kycklingbuljong
rivet skal från en citron
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
havssalt

Hetta upp smör och olja tills det skummar i en 4-5 liter kastrull. Tillsätt ris och rör om.Låt steka i ett par minuter och tillsätt sedan 1-2 dl av kycklingbuljongen. Rör om, fortsätt koka, när det börjar se torrt ut i kastrullen tillsätter du yterligare lite buljong. När ungefär hälften av buljongen har absorberats av riset rör du ner hälften av det rivna citronskalet. Tillsätt mer buljong på samma sätt som tidigare. Smaka av riset när all buljong absorberats, om det är för hårt(det ska vara al dente, färdigkokt men med tuggmotstånd), tillsätter du lite hett vatten. När risotton känns fast och inte mosig, rör ner creme fraiche, resten av citronskalet och parmesanosten. Smaka av med salt om det behövs. Risotton ska vara lös och krämig.

Rabarberkaka

15 port, 60 min, Mums!


10-12 späda rabarber
6 ägg
4 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
150 g smör
2-3 dl pärlsocker


Skölj/skala rabarberna och skär dem i 2 cm långa bitar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet under omrörning(inte vispning) Häll smeten i en välsmord och bröad lite långpanna eller annan stor form. Fördela rabarberna ovanpå. Hyvla det kalla smöret direkt från paketet över rabarbern. Strö pärlsockret jämnt över hela ytan. Grädda i ugn 175°, 35-45 min. Servera med glass/grädde. (Rabarbern kan bytas min vinbär eller hallon.)

Hallonpavlova (eller jordgubbar)

Här har ni sommarens absolut bästa dessert! Då brukar jag använda färska jordgubbar. Men nu på vintern kan man använda frysta hallon. Prova! Alla kommer att älska den! Mums!

6 äggvitor
3 ¼ dl socker
3 msk kakao
1 tsk balsamvinäger
50 g mörk choklad, finhackad

vispgrädde
hallon/jordgubbar
grovriven mörk choklad

Värm ugnen till 180°. Rita en cirkel på ca. 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper, lägg på en plåt. Vispa äggvitor tills de bildar toppar. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning tills marängen är styv och glansig. Häll ned siktad kakao och hackad choklad. Tillsätt balsamvinäger och vänd ned allt tills chokladen har blandat sig med smeten. Bred ut på bakplåtspappret och stryk den jämn. Ställ in i ugnen och sänk till 150°, grädda i 1 tim och 15 min. Stäng av ugnen, glänta på luckan och låt plåten stå kvar tills marängen har svalnat. Vispa grädden luftig och bred ut den över marängen. Arrangera hallon/jordgubbarna ovanpå grädden och hyvla chokladspån över.

Ny kategori: Middag

Maträtter som inte passar in under Snabbt & lätt utan tar lite längre tid men är sååå väl värda sin tid och kraft.

Ny kategori: Drinks?

Goda drinkar jag gärna surplar i mig...

Ny kategori: om Mig

Denna får väl handla om mina åsikter, saker jag gillar, mina matupplevelser helt enkelt.

Ny kategori: Baka

Allt jag gör som går innan för ramarna för bakning.

Ny kategori: Favoriter

Den här kategorin är vad det låter som. Mina favoriter. Rätter som jag kan äta om och om igen utan att tröttna på.

Ny kategori: Måste prova!

Recept som jag hittat som verkar goda och roliga. Så under den här kategorin hamnar rätter som SKA provlagas någon gång.

Ny kategori: Snabbt & lätt

Här blir det recept som inte tar så lång tid. Recept man orkar göra på när man kommer hem efter jobbet och inte orkar eller har tid att stå framför spisen en längre stund.

Grillad filé med limeyoghurt


image7Lättgrillad filé med nya,
spännande smaker.
4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g
4 msk smör-&rapsolja
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta

Limeyoghurt:
2 dl Arla Köket medelhavsyoghurt
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1/2 tsk sambal oelek
2 krm salt

Blanda yoghurt, limeskal och -saft, sambal och salt. Rör ihop smör-&rapsolja, salt och vitlök. Pensla köttet med 1 msk av kryddsmöret. Grilla köttet runt om över glöd ca 15 min. Skiva köttet och lägg det på ett fat med en blandad grönsallad. Häll resten av kryddsmöret över köttet. Servera såsen och kokt färskpotatis till. (eller bakpotatis, klyftpotatis...)


Låter som en sommarrätt men den funkar lika bra under vintern också, det är bara att anpassa den lite. Stek fläskfilén snabbt i en stekpanna så att den får färg  runt om. Rulla sedan in den i folie och in i ugnen i ca 20 min. Klart!

 

 

recept från arla.se


Linguine med citron, creme fraiche och parmesan

Pasta till 4 personer, eller till 6 om den serveras som förrätt

havssalt
450 g linguinepasta
1 bir parmesanost
2 citroner
3 nävar ruccola, grovhackad
1 ½ dl creme fraiche
nymalen svartpeppar

Koka upp en stor kastrull med vatten och salta rejält, det ska smaka salt. Lägg i linguinen och koka den al dente, den ska fortfarande vara lite hård i mitten. Finriv under tiden en näve parmesanost i en stor skål. Riv skalet från citronerna fint ner i skålen och tillsätt ruccolan. Ta vara på cirka 2 ½ dl av det kokande pastavattnet, pressa en av citronerna och ta vara på saften.

När pastan är färdig, låt den rinna av och häll den i skålen med osten, ruccolan och citronskalet. Häll direkt över sitronsaften och lite av pasta vattnet. Tillsätt creme fraiche och rör om i pastan så att alla ingredienser blandas ordentligt ? pastan täcks av sås, oste smälter, ruccolan mjuknar och alla smaker förenas. Salta och peppra. Provsmaka ett pastastrå och tillsätt eventuellt mer citronsaft, salt, peppar eller crem fraiche. Tillsätt lite mer pastavatten om pastan verkar torr.

Kir Royale

image6


3 msk crème de cassis
1 flaska fin champagne (funkar fint med mosserande också)
6 citronskivor


Häll crème de cassis i botten av 6 champagneglas. Korka upp champagneflaskan och fördela mellan glasen. Drinken får en vacker rosa färg som påminner om solnedgång. Garnera med citronskivor.


Tips! Ta hellre för lite cassis än för mycket. Man kan alltid fylla på mer, men om man börjar med för mycket blir drinken som en godisklubba och förstör smaklökarna.

Mjuk pepparkaka

10 port, 60 min, Gott!

image5

150 g smör eller margarin
3 ägg
3 ½ dl socker
2 ¼ dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Marias pepparkakskryddor

Smält matfettet och låt svalna. Rör ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfil och matfett. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och bröad form 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200° i 50-60 min eller tills kakan känns torr. (jag har gasugn och hade den inställd på 200° för mig blev kakan klar efter ca 45 min)

Jag har även hört/läst att man ska ha i lite lingonsylt, det gör kakan saftigare. Så jag hade i två matskedar.

I smörgåsgrillen

image4
Jag testade tipset jag skrev om. Jag kan rekomendera det. Lätt och gott!

2 skivor formfranska
skinka
riven ost
Dijonnaise (en blanding mellan dijon senap och majonnäs)

Bred ett lager Dijonnaise på ena skivan. Lägg på skinka och toppa med en näve riven ost och lägg på det andrra brödet. (Vill man så kan man med fördel bre smör på yttersidorna av bröden först) Lägg i smörgåsgrillen ett par minuter.

Stora bakdagen

image2

God morgon! Hopaps ni har sovit lika gott och länge som jag. Idag blir det bakning. Jag har minskat ner på antalet saker jag ska baka. Det blir bara Rosenbröd och mjuk pepparkaka. Sen hade jag velat baka läfsor också men det får bli en annan gång. Nu ska jag jag börja med frukost!

Lätt lunch

Att göra mackor i smörgåsgrillen är alltid lätt och gott. Så till helgen blir det nog en lättlagad lunch mitt i allt bak. Tänkte faktiskt testa detta recept:

2 skivor formfranska
skinka
riven ost
Dijonnaise

Bred ett lager Dijonnaise på ena skivan. Lägg på skinka och toppa med en näve riven ost och lägg på det andrra brödet. (Vill man så kan man med fördel bre smör på yttersidorna av bröden först)
Lägg i smörgåsgrillen ett par minuter.


Tipset hittade jag på
matplatsen.