Vegetarisk paj

Vegetariskpaj

Igår blev det paj. Vegetarisk. Nu ska jag sova så jag får skriva receptet senare, imorgon kanske. Den närmst hit glömde jag av i ugnen så den blev lite mörk i kanterna. Men den var god ändå.

Test nr 1: Äppelmuffins med havretopping

Provade Äppelmuffins med havretopping idag. Jag hade dock i för mycket smet i varje form så allt svämmade över på alla håll och kanter. Nästa gång ska jag följa receptet. 2/3 ska dem bara fyllas. Jag kommer att göra dessa igen för det jag mumsade i mig var väldigt gott. Men det blev ju äpplekaka i portionsformar. Kändes inte så mycket muffins över dem. Men det kan ju vara för att jag fick att att svämma över och det blev en enda stor kaka nästan.

Äppelmuffins med havretopping

Detta låter mums tycker jag!


14 portioner | Stora formar, 6 st/plåt

200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
Socker
Kanel

Topping:
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn

Topping: Smält smör, blanda i socker och havregryn.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ner vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ned ett par klyftor i varje form. Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 min.

Chokladmuffins Amerikanska

Mina muffins blev inte så stora som jag ville. Så jag gör ett nytt försök. (Jag tycker att muffins ska vara söta, så jag fundera på att ha skippa saltet...) Blir ett nytt muffins försök idag kanske.

 
4 dl vetemjöl
1 3/4 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
175 g mörk eller ljus choklad efter smak
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja                   

                                            

Sätt ugnen på 175°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Rör om och blanda väl. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 minut med elvisp. Rör ner äggvispet i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller i pappersformar för Amerikanska muffins. Fyll dem lite mer än hälften. Ställ på stora chokladbitar på högkant och tryck ner dem lite, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (det sjunker ner). Grädda 20-25 min i mitten av ugnen, om du använder små muffinsformar ca 15 min.


Chokladmuffins

8 stora/12 små, ej testat än...

150 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Här är det riktiga receptet jag hittade. Men jag ska göra lite annorlunda. Jag ska blanda smör, ägg, gräddfil med varandra först. Sedan de torra ingredienserna för sig (strösocker, vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver, kakao och salt). Sedan ska jag lätt och fort utan att röra runt för mycket. Blanda bara så att ingredienserna knappt blandar sig med varandra. Det är så dem blir stora har jag fått höra, så jag ska testa detta. Jag återkommer med bildbevis!


Feta- och olivmuffins

12 port, 45 min, Ej testat än...

image82

100 g Apetina grekisk feta
1 dl urkärnade svarta oliver
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
4 ägg
1/2 dl smör- & rapsolja
2 dl naturell yoghurt


Sätt ugnen på 200°. Dela osten i bitar och oliverna i halvor. Blanda mjöl, bakpulver, salt, fetaost och oliver. Vispa ihop ägg, smör- & rapsolja och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Klicka ut smeten i en muffins- plåt för 12 muffi ns eller i stora pappersformar. Grädda i mitten av ugnen 20?25 min. Låt svalna. Gott att servera till Kelda tomatsoppa.

Frukostmuffins med parmesan och basilika

4 port, 20-50 min, Ej testat än...

1 ägg
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 dl kesella
4 msk parmesanost, riven
2 msk färsk basilika, grovhackad
1 msk margarin

Rör samman alla ingredienser, fördela i 4 muffinsformar.
Grädda i 250 graders varm ugn i 20 minuter.


Detta lät gott. Jag fick ett tips på jobbet idag om hur man ska få till sådana där riktigt STORA muffins. Jag ska nog göra ett försök i helgen. Ska leta efter lite goa recept ikväll, tänkte jag. Jag är ensam hemma ikväll så man får väl passa på att göra vad jag är sugen på.

Chokladbakelse med sorbet

4 port, 0-15 min, Ej testat än...

image67
75 g smör
150 g mörk choklad
2 ägg
2 msk socker
½ dl hackade valnötter eller hasselnötter
1-2 krm chilipeppar

Till servering:
mango- eller hallonsorbet


Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret. Tillsätt hackad choklad under omrörning. Låt det smälta på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i chokladblandningen, valnötter och chilipeppar. Fördela i 4 ugnssäkra portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Kan förberedas och stå i kylen till serverigen. Servera med en kula sorbet.

Oxfilé med gremolatasmör

image79

500 g oxfilé
smör
salt och peppar

Gremolatasmör:
100 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
1 dl hackad bladpersilja
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Grönsakssallad:
4 morötter
1 rödlök
200 g haricots verts
2 msk pinjenötter
1 kruka romansallad
1 kruka basilika
3 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 125°. Bryn oxfilén runt om i smör, salta och peppra. Stek i ugn till 60° innertemperatur. Låt köttet vila 10 min. Vispa smöret, vänd ner vitlök, citronskal, persilja, salt och peppar. Skala och skiva morötter och lök tunt. Koka morötter och bönor i lättsaltat vatten. Rosta pinjenötterna i torr, varm panna. Blanda grovt skuren sallad med morötter, bönor, lök och basilikablad. Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar och häll över salladen. Strö över pinjenötter. Skiva köttet. Lägg en klick gremolatasmör på varje skiva. Servera med grönsakssallad.

Tips! Använd gärna olika färger på morötterna.


Perfekt till buffe

image78

Igår testade vi Guldfågelns Buffalo Wing. Har provat
Burger Kings King Wings innan och dem slank ner rätt fort. Så varför inte testa att göra det hemma själv? Det är bara att lägga in i ugen eller i micron om du vill det. Jag tycker bättre om att värma mat i ugn än i micro. Så det blev ugn för oss. Måste säga att dem blev bättre än Burger Kings.