Läfsor, läfsor, läfsor...

Detta är så mycket minnen för mig. Jag kommer hem efter skolan och det luktar nybakat i trappuppgången då visste man att mamma var i farten. In springer man genom dörren och kastar av sig ryggsäcken och jackan och rusar in i köket där mamma håller på för fullt med att lassa in nya plåtar i ugnen ta ut plåtar ur ugnen. Hela köksbordet är fyllt med bröd som är färdiga och bröd som ligger på jäsning och väntar på att skyfflas in. Självklart så fick man en nybakad bit med lite smör på och lov att sätta sig på en av stolarna i hörnet så att man inte var ivägen. Sen satt man där mumsade i sig läffsor och bara tittade på mamma och hur hon höll på, in och ut med plåtar...


1 liter mjölk
175-200 g margarin
1 kg sågsikt (18,2 dl)
1 kg vetemjöl (knappt 6 dl)
1 msk salt
100 jäst
2 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål


Ljumma mjölk och fett. Rör ut jäst och sirap i degspadet (mjölken och fettet) Tillsätt resten och arbeta ihop degen. Lät jäsa cirka en timma till dubbel storlek. Ta upp på bakbordet arbeta degen med mer mjöl om så behövs. Baka ut med naggad kavel till runda platta bröd i ca 30 cm i diameter. (mamma använde vanlig kavel och naggade läfsorna med gaffel istället) Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda 5- 10 min, 200-225° (210°) Pensla de gräddade bröden med sirap blandat med vatten direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen. Sen är det bara att njuta av dina nybakade läfsor...

Timjankyckling med fransk senap

103492-77

image75

4 kycklingfiléer, ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk Arla smör-&rapsolja
1/2 dl vatten
1/2 hönsbuljongtärning
2 tsk fransk senap
1 tsk timjan
1 msk vetemjöl
2 dl Arla Köket matlagningsgrädde


Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar. Bryn dem i smör-&rapsolja i en stekpanna på båda sidor. Vispa samman vatten, grädde, smulad buljongtärning, senap, timjan och vetemjöl. Häll det i pannan. Koka kycklingen i såsen under lock, ca 10 min. Strö ev över färsk timjan. Servera med kokt ris eller bulgur och grönsaker.

Mumsiga Mockarutor

Jag blev så sugen på Mockarutor idag. Jag ska inte baka till det ikväll. Men detta är mitt väl beprövade recept på Mockarutor. Testa det!



20 port, 35-40 min, Mums!

2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
2-3 tsk bakpulver
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Glacyr:
1½ dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao

lite kokos att strö över


Blanda ihop ingredienserna till smeten och häll i en panna och ställ in i ugnen (200° i ca 15 min). Blanda ihop ingredienserna till glasyren under tiden. Tag ut pannan ur ugnen och låt svalna. Häll på glasyren och låt den stelna. Skär upp den i bitar och den är klar att ätas upp!